Ve dnech 13. – 17. 6. 2022 se u nás konal již tradiční Ekologický týden. Ten letošní se nesl v duchu „Ze života našich předků“. A jaké aktivity na nás čekaly?

Pondělí bylo Dnem řemesel. Žáci v průběhu dopoledne navštívili dvě tvořivé dílny. Letos si vybírali z těchto dílen: Pečení – masové rohlíčky, minipizzy, valašské frgále, šití tašky, malování na kameny, zdobení ulit, netřesková zahrádka, voňavá mýdla, vizitka na dveře, dřevění panáčci, korálkové náramky.

V úterý jsme navštívili Středisko experimentální archeologie v Uhřínově. Seznámili jsme se se životem našich předků v pravěku a středověku, vyzkoušeli si, že to vůbec neměli jednoduché – umleli jsme si obilí v kamenném mlýnku a upekli placky, česali jsme len, tkali jsme látku, stříleli z luku, vyzkoušeli jsme si drátěnou košili a meč. Pak jsme šli na exkurzi do slovanské polozemnice, do středověkých obydlí.

Ve středu jsme již tradičně odjeli do ekocentra Paleta v Oucmanicích. Vyzkoušeli jsme si, jak se zpracovává ovčí vlna, vytvořili si z ní náramky a obrázky pomocí techniky filcování, zopakovali si, co známe o domácích zvířátkách, stloukli jsme si máslo a pomazlili s králíčky, morčaty, kozami a oslem Ámosem, zahráli si staročeské hry – drápky, gorodky, fazole, kuličky, káču, tloukli jsme špačky.

Čtvrtek a pátek patřil pašerákům, financům a celníkům. Abychom se na ně řádně naladili, zhlédli jsme film Krakonoš a lyžníci. Poté jsme se vypravili do Východočeského památníku celnictví v Králíkách. Tam jsme zkoušeli zpracovat pracovní listy, které vytvořila paní učitelka I. Nesvadbová a které budou sloužit návštěvníkům muzea. Další den jsme zahájili v pěchotním srubu K-S 14, kterým nás provedl pan Milan Vraštil. Pak jsme se vydali na pašeráckou stezku, kterou pro nás připravily I. Nesvadbová, V. Krsková a J. L. Kholová. Tato stezka zábavnou formou propojuje pěchotní srub a „muzeum celníků“ na náměstí. Bude sloužit nejen návštěvníkům Králík, ale i všem, kteří si ji budou chtít vyzkoušet. Bližší informace budou na webových stránkách Východočeského památníku celnictví.

Ekologický týden byl podpořen finanční částkou 18.200,- Kč z rozpočtu Pardubického kraje prostřednictvím K.O.T.V.A., z. s. Zástupcům sdružení děkujeme za každoroční pomoc při získání finančních prostředků.

Mgr. Zdeněk Nesvadba, ředitel školy