Králická komunitní semínkovna

Speciální základní škola Králíky a Městská knihovna Králíky spojily své síly a společně založily komunitní semínkovnu, která je od 2. 2. 2021 instalována v Městské knihovně Králíky.

Co je to semínkovna?

Semínkovna je místem, kde zahradníci mohou mezi sebou bezplatně sdílet osivo ze svých zahrádek. Osivo by mělo být v „bio“ kvalitě – nemořené, z chemicky neošetřených rostlin. Semínka jsou nabízena bezplatně, v malých dávkách pouze pro osobní spotřebu.

Myšlenka vznikla ve Francii, v České republice již funguje několik semínkoven.

K čemu semínkaření je?

  • Ušetříte.
  • Víte, co pěstujete.
  • Je to zábava.

Proč produkovat své osivo?

Vypěstuji si to, co mi chutná, co odpovídá mým kritériím. Vámi vypěstované rostliny se mohou postupně adaptovat na podmínky vaší zahrady, tím mohou být odolnější proti chorobám, škůdcům.

Na co si dát pozor?

  • Nesemenařte semena získaná z hybridních rostlin (označené F1). Důvod: Zkříží-li se dvě odrůdy, má první generace jejich potomků (F1) shodné vlastnosti. Pokud tuto generaci dále křížíte, získáte potomstvo (F2), které již nebude ve svých vlastnostech jednotné.
  • Nesemenařte semena získaná z „vyběhlic“. Důvod: Plodiny jako např. mrkev tvoří semena až ve druhém roce. Pokud se stane, že mrkev vyběhne do květu již v prvním roce, její semínka ponesou vlastnosti „vyběhlice“ – nebude tvořit kořen.
  • Pozor na semenaření dýní, cuket apod. Důvod: Tyto rostliny jsou cizosprašné. Pokud pěstujete vícero odrůd najednou na pozemku, včely přenesou pyl mezi jednotlivými odrůdami. Dojde tak k nechtěnému křížení, kdy může vyrůst nová odrůda bez vlastností té původní (např. cuketodýně).

Jak to všude jinde funguje?

Pěstitel si v semínkovně vybere nějaký druh zeleniny, květin či bylinek. Na oplátku do semínkovny donese nějaká jiná semínka, kterých má doma nadbytek.

Tak jako se v knihovně půjčují knihy, semínkovna nabízí osivo do vaší zahrádky. Tak jako se do knihovny knihy po přečtení vracejí, tak i při sklizni vaší zeleniny myslete na sdílení sklizených semínek v semínkovně…

Jak to funguje v Králíkách?

Žáci Speciální ZŠ Králíky zhotovili semínkovnu, kterou vybavili prvními sáčky se semínky rostlin vypěstovaných na školním pozemku. Zájemci si mohou odnést domů maximálně jeden sáček jednoho druhu rostliny. Po sklizni přinesou do knihovny v papírovém sáčku semínka rostlin, které vypěstovali na své zahrádce. Přiloží název rostliny, rok sklizně a místo sběru (např. Králíky).

Knihovnice předají semínka rostlin žákům Speciální ZŠ Králíky. Ti je nasáčkují, popíší a odnesou zpět do knihovny. Knihovnice je umístí do semínkovny pro další zájemce. Aktuální druhy semínek k „zápůjčce“ budou zveřejňovány na fcb a webu Městské knihovny Králíky www.knihovnakraliky.cz, na fcb Speciální ZŠ Králíky. Startujeme se semínky chilli papriček (sejí se v 1. polovině února), měsíčnice, afrikánů, černuchy damašské, slunečnice, přibydou semínka dýně hokaido – vše vypěstováno na školním pozemku.

Bližší informace o chodu semínkoven najdete na semínkovna – sázej, sklízej, sdílej (seminkovny.com). S dotazy se obracejte na pracovnice Městské knihovny Králíky (e-mail: info@knihovnakraliky.cz, tel. 777631813), pište na fcb Speciální ZŠ Králíky nebo email: zspredakce@seznam.cz.

Výzva pro pěstitele: pokud máte již nyní přebytky semínek, které sami nespotřebujete, doneste je do knihovny – pomozte nám s rozjezdem naší semínkovny. Děkujeme.